Verdergaan naar hoofdinhoud

Commissie SALES standaard

Zoeken
Sales Commissie
Vastgoed Commissie
  
Commissie SALES standaard > Discussie > Land van herkomst bij verkoop naar buitenland  

Discussie: Land van herkomst bij verkoop naar buitenland

De inhoud van dit item wordt als e-mailbericht verzonden aan de persoon of groep die aan het item is toegewezen.
VersiegeschiedenisVersiegeschiedenis

Titel

Land van herkomst bij verkoop naar buitenland 

Soort verzoek

Overig 

Prioriteit

1) Must 

Releasenummer

 

Hoofdtekst discussie

De vraag is mij gesteld vanuit Solar: Groothandel heeft op pakbon bij verkoop naar buitenland per product land van herkomst nodig. Hoe komt hij aan de juiste landcode?

RFC tekst

Land van oorsprong toevoegen. MH: Wat is de feitelijk door GS1 uitgevoerde oplossing???

Antwoorden

Daniëlle HoekstraGeen aanwezigheidsgegevens (15-1-2015 17:01): Graag meenemen in release april
Daniëlle HoekstraGeen aanwezigheidsgegevens (15-1-2015 14:51): Inmiddels meer info, en ook bij on betreft het de vraag naar het land waar het product is gemaakt (made in), dus niet vanwaar het is verzonden. Dat betekent voor ons dat we graag het Land van Oorsprong toegevoegd zien worden, niet land van Herkomst, dat is in dit geval dan niet de juiste term. Ik sluit me aan bij Hans Hilker dat de tekst van Damen Shipyards ook op land van oorsprong uit lijkt te komen. Land van herkomst zou voor een klant die bij ons koopt en dan exporteert 'Nederland' zijn. Dus akkoord als Land van Oorsprong! EN, als artikel in meerdere Europese landen wordt geproduceerd, is het dan mogelijk EU op te voeren?
Arian HaeserGeen aanwezigheidsgegevens (14-1-2015 11:48): Ook een reactie van Solar Nederland gekregen: Het douanetarief nummer wordt op 2ba wel getoond; wanneer we dit tonen weten we dat deze ook gekoppeld is met de volgens de belastingdienst import groep. Deze code en daarmee het land van herkomst hebben we nodig om te voldoen aan de vragen van veel bedrijven die moeten aantonen wat de herkomst van de gebruikte producten is. Ook vergt ons Solar internationaal data-systeem (natuurlijk eigen gekozen parameters) dat we het land van herkomst moeten weten voordat een artikel door SAP als compleet geaccepteerd wordt. We moeten derhalve altijd apart achter het land van herkomst aan. Wij gebruiken daarom veelal alleen databases van de leveranciers, niet die van 2ba omdat die niet volledig is.
Hans HilkerGeen aanwezigheidsgegevens (14-1-2015 10:24): In deze zin lijkt de vraag toch het meest op een vraag naar het land van oorsprong (country of origin). Laten we dan de term land van oorsprong gebruiken ipv de term land van herkomst. Land van herkomst wordt in het Engels vaak vertaald als "Country whence consigned",
Arian HaeserGeen aanwezigheidsgegevens (13-1-2015 12:26): Hierbij onze (Damen Shipyards) reactie op de vragen. 1. Allereerst is de definitie zoals deze staat op de website van de belastingdienst staat niet duidelijk, naar onze mening is deze niet bruikbaar om de definitie helder te krijgen. Het gaat uiteindelijk niet om waar vanuit het product verzonden wordt maar waar het product is geproduceerd. In principe is het land van herkomst het land waar het product is geproduceerd (Made in…). Als in een ander land een product wordt bewerkt of er worden items aan toegevoegd waardoor je in feite een ander product hebt, dan is dat land het land van herkomst. Stel dat er een pomp wordt gekocht in Duitsland en een elektromotor in Frankrijk, als deze in Nederland worden geassembleerd en als 1 product wordt verzonden, dan is het land van herkomst Nederland. Om het land van herkomst aan te duiden worden de ISO landcodes gebruikt. 2. Het land van herkomst zou op productniveau thuishoren omdat dit fabricagedata is. Dit eigenlijk net zoals de CBS code, aangezien de CBS code op artikelniveau is vastgelegd weet ik niet of de argumenten hiervoor ook gelden voor het land van herkomst. 3. Internationaal is er allerlei wetgeving hierover, dit kan echter verschillen per land. Met NL-talige zoektermen op Google kom je niet ver, zoek in Google maar eens op ”product country of origin” (afkorting is COO). Je komt o.a. deze resultaten tegen: • Verenigde Staten: http://www.cbp.gov/trade/nafta/country-origin-marking • EU: http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/faq/customs/faq_1180_en.htm Stel dat DAMEN een scheepsmotor verscheept van Caterpillar met een country of origin US, zijn er verschillende landen in de wereld dit product niet zullen toelaten omdat zij een verbod hebben op import van producten van de Verenigde Staten. In het verleden zijn er hele scheepscontainers door buitenlandse douane op slot gedaan wegens missende of onjuiste country of origin.
Arian HaeserGeen aanwezigheidsgegevens (13-1-2015 11:47): Ik heb Solar Nederland en Damen Shipyards een afschift van de discussie toegestuurd en gevraagd een reactie te geven.
Hans HilkerGeen aanwezigheidsgegevens (13-1-2015 8:33): De vraag kan m.i. terug naar de oorspronkelijke vraagsteller. Als een Nederlands bedrijf artikelen exporteert of importeert is het land van herkomst het land vanwaar de goederen worden verstuurd. Als een Nederlands bedrijf goederen made in China exporteert naar Duitsland is het land van herkomst Nederland en het land van oorsprong China. Wellicht kan Solar wat preciezer aangeven in welk kader deze informatie moet worden verstrekt en aan welke regelgeving moet worden voldaan.
Daniëlle HoekstraGeen aanwezigheidsgegevens (12-1-2015 12:57): Ik zie nog geen antwoord op de vraag: willen we Land van herkomst (country of provenance) of willen we land van oorsprong (country of origin). Vandaag ben ik erachter gekomen dat wij dit ook aan bepaalde klanten moeten doorgeven en dat dus nu allemaal zelf handmatig navragen. In dat geval zie ik het graag in de standaard terug komen. Ik moet nog even controleren of de wens is bij product of artikel!
Eddy GeurtsGeen aanwezigheidsgegevens (7-1-2015 13:15): Uit de KvK: De oorsprong van een product wordt bepaald via oorsprongsnormen die staan in Europese en nationale wetgeving. Het is vrij eenvoudig als een product volledig in één land is geproduceerd, bijvoorbeeld bij landbouwproducten. Als in uw product grondstoffen en onderdelen zijn verwerkt die uit verschillende landen komen, is dit lastiger. Als u het eindproduct na verwerking in een land kan beschouwen als een volledig nieuw product, dan krijgt het product de oorsprong van dat land toegewezen. Voorbeeld: u importeert hardhout uit Indonesië en maakt daar in uw fabriek in Nederland tuintafels van. In dit geval is er sprake van een nieuw product en dat krijgt dan de Nederlandse oorsprong. Wilt u meer weten over het bepalen van de oorsprong? Neem dan contact op met de Kamer van Koophandel.
Hans HilkerGeen aanwezigheidsgegevens (7-1-2015 13:02): We moeten hier scherp zijn op de juiste definities. Je hebt een land van herkomst en een land van oorsprong. Zie voor verdere info deze link van de belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HD/preferentiele_oorsprong_en_herkomst-herkomst.html
Arian HaeserGeen aanwezigheidsgegevens (4-12-2014 10:26): Ook Damen Shipyards vraagt hierom: "Bij DAMEN is dit zelfs een verplicht veld voor gestandaardiseerde producten. Er zijn verschillende landen die verplicht stellen dat het land van herkomst van producten bekend is op het moment dat deze geïmporteerd worden. Ik denk dat de behoefte voor dit veld aanwezig is bij alle datagebruikers die ook buiten Europa handelen"
Eddy GeurtsGeen aanwezigheidsgegevens (24-11-2014 12:54): Dit bestaat er ook nog: http://www.producetraceability.org/documents/dst_country_of_origin_codes_022912.pdf
Eddy GeurtsGeen aanwezigheidsgegevens (7-11-2014 8:45): 2BA leest al BMECat bestanden in, daarin kan het blijkbaar. Ik ben even benieuwd hoeveel producten daarin al met die info gevuld zijn. Als bv. PEHA zijn schakelaars in China laat produceren en via Duitsland aan Nederland levert, wat is dan het land van herkomst? Wordt met dit veld dus hetzelfde bedoeld als met "Made in China"?
Michan KaterbargGeen aanwezigheidsgegevens (5-11-2014 11:37): Eenzelfde GTIN kan inderdaad na toewijziging van land veranderen wanneer wij de productie verplaatsen. Ook wijzen wij GTIN's toe aan producten van leveranciers die geen GTIN's hebben. Deze producten kunnen ook uit een ander land komen. Aan de GTIN is het dus niet te zien. De fabrikant zal het dus in een apart veld aan moeten geven, maar de vraag is dan natuurlijk of men dat wel kan! Ook de producten die een fabrikant inkoopt, kunnen via hun leverancier weer ergens anders vandaan komen.
Arian HaeserGeen aanwezigheidsgegevens (29-10-2014 9:47): Bij 2BA is de vraag nu binnengekomen om dit ook op productniveau te communiceren (ook vanuit Solar). Tevens wil ik opmerken dat in BMEcat 2005 hiervoor een niet repeterend veld beschikbaar is (COUNTRY_OF_ORIGIN).
Hans WalraveGeen aanwezigheidsgegevens (18-8-2014 12:25): Informatie zal dan wellicht ook bij het artikel-/product gecommuniceerd moeten kunnen worden, of is dat te algemeen? Kan hetzelfde product (GTIN) verschillende landen van herkomst hebben? Lijkt me een algemeen/branche-overschrijdend vraagstuk, dus wellicht dat GS1 de common-practice hiervoor kan aangeven.
Eddy GeurtsGeen aanwezigheidsgegevens (30-7-2014 9:29): 1. Leverancier van het artikel/product vragen. 2. Google is uw vriend -> 'iso landcode' 3. In het Insbou003 verzendbericht kom ik op artikelregel niveau geen element tegen waar dit gevuld kan worden.
Kreijenbroek, MartinGeen aanwezigheidsgegevens (29-7-2014 16:57): vraag komt ook uit de maritieme sector

Compatibiliteit

Niet Backwards Compatible 

Verwante discussies

 

Van toepassing op

 

Wijzigingverzoek

2014/019

Status van discussie

Gesloten 

Toegewezen aan

CCS 
Bijlagen
Versie: 22.0 
Gemaakt om 29-7-2014 14:54  door Arian Haeser 
Laatst gewijzigd op 3-3-2015 13:56  door Marc Habets